Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Αϊ Λιας 2013

         Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013, το Αγρίδι γιόρτασε την Ανάληψη του Προφήτη Ηλία,

   το εξωκλήσι που βρίσκεται στη θέση Πέρα - Αγρίδι, απέναντι από το χωριό σε υψόμετρο 980μ.
                  Οι Αγριδαίοι, μικροί και μεγάλοι, για ακόμα μία χρονιά συνέχισαν την παράδοση και ανηφόρησαν άλλοι με τα πόδια και άλλοι με αυτοκίνητο για το εξωκλήσι με το χαρακτηριστικό - από χρόνια, δέντρο (κοκορεβυθιά) στη σκεπή του.
        
        Το ναό, όπως και τους Αγίους Θεοδώρους του Περαγριδίου, φροντίζουν από χρόνια οι δύο οικογένειες των Περαγριδαίων,οι Μαραγκαίοι και οι Ψαρραίοι, καθώς νιώθουν τους Αγίους τους άτυπα Πολιούχους.
        Έτσι, όχι μόνο προσέχουν και συντηρούν όλο το χρόνο το κτίσμα και τον εξωτερικό χώρο, αλλά μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, φίλεψαν και τους πιστούς με βραστή προβατίνα (προσφορά του Κώστα Φωτόπουλου και γαστριμαργική επιμέλεια του Πάνου Φωτόπουλου) , συνοδευτικά και κρασί.
       Μένει μόνο να δούμε αν θα επαληθευτεί η παροιμία που έλεγαν οι παππούδες μας : Από τ' Αι-Λιος ο καιρός γυρίζει αλλιώς. 
        
Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση (κλικ για μεγέθυνση)

Για την ιστορία και μόνο,να αναφέρουμε ένα θρύλο για τον  Προφήτη Ηλία και τη συνήθεια των περισσοτέρων περιοχών της Ελλάδας να χτίζουν το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία σε μεγάλο υψόμετρο. 
       Όντας ναυτικός χρόνια, μετά από ένα ναυάγιο, ο Προφήτης  θέλησε να εγκαταλείψει τη θάλασσα και να πάρει τα βουνά για να μην του θυμίζει τίποτα την περιπέτειά του. Για να το πετύχει αυτό, πήρε στην πλάτη του ένα κουπί από βάρκα και καθώς ανηφόριζε, ρωτούσε τους κατοίκους να του πουν τι είναι το αντικείμενο που κουβαλούσε. Μέχρι να φτάσει σε ικανό υψόμετρο, όλοι του έλεγαν ότι αυτό είναι ένα κουπί. Όταν συνάτησε τον πρώτο άνθρωπο που δεν αναγνώρισε στα χέρια του το κουπί αλλά ένα κομμάτι ξυλο, είπε στον εαυτό του ότι εκεί έπρεπε να μείνει μόνιμα το υπόλοιπο της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου