Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Το πανηγύρι μας τον Αύγουστο



Το πανηγύρι μας τον Αύγουστο


    Μπορεί τα περισσότερα χωριά της Ελλάδος να πανηγυρίζουν νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, όμως το Αγρίδι Καλαβρύτων επιφυλάσσει πάντα τα καλύτερα για το τέλος. Και ενώ τα υπόλοιπα χωριά της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων, έχουν αποχαιρετήσει τους επισκέπτες τους, το Αγρίδι τους καλωσορίζει κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πλήθος κόσμου έσπευσε να προσκυνήσει την "Κατάθεση Τίμιας Ζώνης της Παναγίας". Τα σπίτια, οι αυλές και τα μπαλκόνια γέμισαν από κόσμο και η ημέρα θύμισε το παρελθόν. 
    Την παραμονή της θρησκευτικής πανήγυρις, στην κεντρική πλατεία του χωριού, έλαβαν χώρα μουσικοχορευτικές παραστάσεις και γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Έπειτα ο κόσμος περπάτησε μέχρι το εξωκλήσι της Παναγίας που βρίσκεται στη δυτική είσοδο του χωριού και προσευχήθηκε. Ακολούθησε την μεταφορά της εικόνας στον κεντρικό Ιερό Ναό και στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν ένα μοναδικό στην επαρχία γλέντι με τα ταβούλια και τις πίπιζες. Αν και η προέλευση του εθίμου δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά, κατά μαρτυρίες παλαιοτέρων έρχεται από πολύ παλιά από τότε που ταβουλιέρηδες έρχονταν από τα γύρω χωριά και διασκέδαζαν τους Αγριδαίους. 
    Και μετά από αυτό το σύντομο flashback, ας αφήσουμε τις εικόνες αλλά και το video να σας μεταφέρει νοητά στο Αγρίδι Καλαβρύτων, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι στις 31/8/2014 θα είμαστε όλοι εκεί.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου