Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Φωτογραφίες εκδηλώσεων Αυγούστου.


             Με μεγάλη  επιτυχία, στέφτηκαν οι καλοκαιρινές  εκδηλώσεις στο χωριό μας. Θες η 2χρονη αποχή από εκδηλώσεις λόγω του κορωνοϊού

θες η διαχρονική αγάπη των Αγριδαίων και των φίλων του χωριού για το χωριό, το αποτέλεσμα ήταν πως περάσαμε όλοι τέλεια και φέτος. 

         Η αρχή των εκδηλώσεων έγινε στις 25 Αυγούστου με τη Θεία Λειτουργία στον Αϊ Γιώργη που λόγω έλλειψης ιερέα μετά το Πάσχα (αφού ο παπα-Νεοκλής λειτούργησε αναγκαστικά στο Δεσινό), πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι Αγριδαίοι είναι στο χωριό και θέλουν να εκκλησιαστούν στο συγκεκριμένο ακριτικό εξωκλήσι και να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια. Στο τέλος της λειτουργίας προσφέρθηκαν άρτοι , γλυκά και τσίπουρο από την οικογένεια Θεόδωρου Παναγόπουλου (Νταμούρα).




Στις 26 του μήνα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη αναλογικά  συμμετοχή περίπου 20 ατόμων Αγριδαίων και φίλων του χωριού η 1η εθελοντική αιμοδοσία με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας.


με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε μια τράπεζα αίματος , για όποιον συγχωριανό μας τη χρειαστεί, η οποία θα μεγαλώνει ελπίζουμε, με τον καιρό.

               Ο σύλλογος, θα ήθελε να ευχαριστήσει και να εξαίρει προσωπικά έναν έναν όλους όσοι δώρισαν το χρόνο και το αίμα τους για το μέγιστο αυτό σκοπό και να προσκαλέσει και άλλους συγχωριανούς να συμμετάσχουν σε επόμενες αιμοδοσίες. 

     Στις 27 του μήνα, διοργανώθηκε ο καθιερωμένος θεσμός της "γιορτής της νοικοκυράς"


ως φόρος τιμής στις γυναίκες του χωριού και στον κόπο και τα φαγητά που φτιάχνουν τόσα χρόνια και έθρεψαν γενιές και γενιές. Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία και φέτος με πάνω από 200 άτομα συμμετέχοντες. Όλο το χωρίο σύσσωμο, αγκάλιασε το θεσμό που του ανήκει και καθείς από το μετερίζι του, βοήθησε τα μέγιστα ώστε όλοι να απολαύσουμε τη βραδιά. 

     Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις οικογένειες Μαραγκού από το Περαγρίδι. Έδωσαν δυναμικό παρόν και στην αιμοδοσία προσφέροντας αρκετές μονάδες αίμα και στις ετοιμασίες για τη γιορτή της νοικοκυράς και το βράδυ με το κέφι, τη νιότη και τη ζωντάνια τους. Τους ευχαριστούμε θερμά και εκ μέρους του συλλόγου και τους ευχόμαστε να είναι πάντα υγιείς και ευτυχισμένοι.










Όλες οι νοικοκυρές του χωριού έδωσαν από ένα φαγητό η γλυκό για την εκδήλωση, ο καθένας έφερνε ότι ποτό ήθελε ή αγόραζε από το κατάστημα του χωριού, και το αποτέλεσμα ήταν να χορτάσουν όλοι με τα υπέροχα εδέσματα. Ως επιπλέον έδεσμα, προσφέρθηκε και γαμοπίλαφο από ντόπιο τράγο, που επιμελήθηκε ο Θανάσης Χρυσανθόπουλος, στο παραδοσιακό "κακάβι".



        Στη συνέχεια και αφού έγινε λαχειοφόρος με πλούσια δώρα, ξεκίνησε το γλέντι με τον DJ Γιώργο Μπακάλη και τη σύζυγό του Γιάννα. Ο χορός συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με άπαντες να δίνουν ραντεβού για του χρόνου.









Τη Δευτέρα 29/8, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός στο εξωκλήσι του Αϊ Γιάννη. 



         Αν και καθημερινή, ο κόσμος πολύς, μιας και οι Αγριδαίοι συνηθίζουμε να μαζευόμαστε στο χωριό όσο πλησιάζει η 31η Αυγούστου. Στο πέρας του εκκλησιασμού, προσφέρθηκαν λουκούμια από το σύλλογο, συνοδευόμενα από το γάργαρο νερό της πηγής του Αγίου. 

         Στη συνέχεια, και λόγω της νηστείας της ημέρας, όλοι οι προσκυνητές ήταν καλεσμένοι του συλλόγου στο καφενείο για να τους προσφερθεί η καθιερωμένη φασολάδα από το σύλλογο. 














Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο σύλλογος, κάλεσε τους συγχωριανούς σε μάζωξη στο νέο έργο της πλατείας της Κρυάβρυσης.



Εκεί έγινε μια μικρή παρουσίαση του έργου, προσφέρθηκε ντόπιο τσίπουρο, κρασί και καρύδια. Ο πρόεδρος Αριστείδης Χρυσανθόπουλος και ο ταμίας Παναγιώτης Μαραγκός, καλωσόρισαν τους συγχωριανούς και έκαναν έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς.





      Και οι εκδηλώσεις, ολοκληρώθηκαν με την κύρια εκδήλωση του Αγριδίου, την 31η Αυγούστου, που σηματοδοτεί το τέλος ενός καλοκαιριού και την αρχή του Φθινοπώρου.

Το Αγρίδι πανηγύρισε και τίμησε Την Παναγία του. Πλήθος κόσμου, πιστοί και ιερείς από πολλά μέρη, παραβρέθηκαν να προσκυνήσουν και να πάρουν μέρος στη λιτανεία που ακολούθησε με την επιστροφή της εικόνας στον κύριο ναό του χωριού.










Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος ευγενικά μας παραχώρησε και τη φιλαρμονική μπάντα του δήμου για τη λιτανεία.




Ακολούθησε χορός με ταβούλια και πίπιζες στο προαύλιο της Εκκλησίας.











Το μεσημέρι, το γλέντι συνεχίστηκε στα σπίτια του χωριού. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε σε όλους τους συγχωριανούς μας και του χρόνου να ξανασμίξουμε όλοι με υγεία και πάλι!


Όποιος θέλει να δει περισσότερες φωτογραφίες από τη μέρα της Παναγίας, ας μπει στον παρακάτω σύνδεσμο με το πολύ καλό ρεπορτάζ του www.kalavrytanews.gr 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου